Waarom vasten wij?

door abubakkernl

“O jullie, die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven zoals het was voorgeschreven aan degenen vóór jullie, opdat jullie godvrezend zullen worden.” (De heilige Koran, 2:183)

Het vasten in de maand Ramadan is een van de weinige aspecten van de Islam die vrij algemeen bekend zijn. Maar waarom er gevast wordt en wat een gelovige moslim aan het vasten beleeft ontgaat veel Nederlanders.

Het vasten is in de Koran voorgeschreven als verplichting voor iedere moslim naast de vijf dagelijkse gebeden, het verlenen van liefdadigheid en het verrichten van de bedevaart.

Gedurende de maand Ramadan wordt er door moslims niets gegeten of gedronken vanaf de dageraad tot zonsondergang. Daarnaast is het aanbevolen om je emoties zoveel mogelijk onder controle te houden en negatieve gedachten te vermijden. Dertig dagen lang ben je intensiever dan anders met je geloof bezig. Je staat vlak vóór zonsopgang op om het ochtendgebed te verrichten en om te ontbijten. Hoewel je overdag gewoon werkt, gaan sommigen vlak voor zonsondergang naar de moskee om samen met anderen het moment af te wachten dat je weer kunt eten. Tot die tijd wordt er samen uit de Koran gelezen en als het moment daar is wordt er een kleinigheid gegeten. Traditioneel is dat wat water en een dadel. Hierbij spreek je een gebed uit waarin God gedankt wordt voor Zijn hulp bij het vasten. Na dit ‘verbreken van de vasten’ wordt gezamenlijk het verplichte gebed vlak na zonsondergang verricht en daarna wordt er samen gegeten. Anderen kiezen ervoor om het vasten thuis met het gezin of familie en vrienden te verbreken.

Tenslotte worden er extra gebeden verricht waarin de Koran wordt voorgedragen. Het is traditie om zo de gehele Koran in dertig dagen te reciteren. Sommige mensen brengen de laatste tien nachten van de maand Ramadan door in de moskee met extra gebed en devotie.

Het vasten wordt afgesloten met het suikerfeest op de eerste dag van de nieuwe maan(d). Dan vindt een extra gebed plaats in het begin van de ochtend, waarna gestorven familieleden herdacht worden en ouders en oudere familieleden worden bezocht en gefeliciteerd.

Vasten in de Islam betekent niet dat je minder of helemaal niet eet. Je slaat de lunch over waardoor je ‘s-middags een hongerig gevoel krijgt, maar ‘s-avonds eet je vaak meer dan anders. Het doel van het vasten is niet alleen maar honger en dorst hebben. Het is een mogelijkheid om je zowel lichamelijk als geestelijk te reinigen en je te ontdoen van slechte gevoelens zoals trots, afgunst, haat, intolerantie en onverschilligheid. Door te vasten stel je jezelf op de proef. Als je hongerig bent is het moeilijker dan anders om je geduld te bewaren als iemand op je zenuwen werkt, maar door het vasten ben je bewuster met je gedrag bezig, zodat je meer moeite zal doen dan anders om niet boos te worden. Zo kan een periode van vasten een hulp zijn om je emoties de baas te worden. Daarnaast raak je door het hongerige gevoel dat je hebt een beetje los van de aarde. Het is alsof je dichter bij God komt. Daarom is de Ramadan voor veel moslims zo’n feestelijke gebeurtenis en kijken velen van ons er ondanks het ongemak ieder jaar weer naar uit.

Vasten is een ik-oefening. Daar is moed voor nodig. Door het vasten gaan je geest, ziel en lichaam zich anders tot elkaar verhouden. Je komt een beetje los van de materie die ons in het dagelijkse leven zo aan de aarde kluistert. Meer dan anders zet je je in om je begeerten te bevrijden van het egoïsme en te transformeren in een liefdevol streven naar iets dat bereikt wordt voor onze medemensen. Het is een oefening in de mogelijkheid om je vol liefde met je medemens te verbinden, je in te leven. Dit is het opbouwen van zielekrachten. In die zin is vasten een voorbereiding op het leven na de dood. Want alle egoïsme zal na de dood gezuiverd moeten worden. Alle liefde voor de medemens die op aarde betoond is, maakt dat je na je dood dichter bij God komt.

Vanuit de geestelijke wereld stromen in de nacht onophoudelijk liefdekrachten en wijsheid naar onze  ziel. In de maand ramadan staan de poorten naar de hemel wijd open en zijn poorten naar de hel gesloten. Engelen dalen af om ons te helpen bij het moeizame zoeken van een opening naar de spirituele wereld. De gelukkigen hebben in de heilige nacht van de bestemming een moment van verbinding ervaren dat misschien vergeleken kan worden met de grenzeloze liefde en verbondenheid die sommigen in een bijna-dood-ervaring hebben meegemaakt en dat de hemelreis van onze geliefde Profeet (saws) in herinnering brengt.

Omdat het in Nederland niet zo’n algemene gebeurtenis is als in islamitische landen is het soms moeilijk om het vasten met werken te combineren. Collega’s willen niet altijd rekening houden met het feit dat je door te vasten sneller vermoeid raakt en je kunt je enthousiasme niet met ze delen. Bovendien is het moeilijker om te vasten als je collega’s gaan lunchen en je ervan proberen te overtuigen dat vasten eigenlijk maar onzin is. Soms ontmoet je respect voor je doorzettingsvermogen, maar vaak ook wordt er door niet-moslims met onbegrip gereageerd.

Advertentie