Ramadan

door abubakkernl

Ramadan is de naam van de negende maand van de islamitische kalender. Het is de maand waarin door moslims gevast moet worden. Het vasten (Arabisch: saum) wordt gehouden omdat God dat aan de moslims heeft opgedragen in de Koran.

De vastentijd duurt precies een maand, vanaf dat de nieuwe maan te zien is totdat de volgende nieuwe maan te zien is. Dat is dus 29 of 30 dagen. Als de maan niet te zien is door bewolking duurt de vastentijd 30 dagen, nooit langer.

Omdat de islamitische kalender de maan volgt, duren de maanden altijd 29 of 30 dagen. In vergelijking met een “normaal” jaar is het islamitische jaar hierdoor altijd 10 of 11 dagen korter. Daarom valt Ramadan ieder jaar 10 of 11 dagen eerder.

Het islamitische vasten betekent niets eten en drinken, niet roken en geen seks hebben vanaf de dageraad (dus wanneer het een klein beetje licht wordt) totdat de zon onder is gegaan. Vandaag is dat van 6.07 tot 16.40 uur. Veel mensen denken vanaf zonsopgang tot zonsondergang, maar dat klopt dus niet. Het wordt al licht meer dan een uur voordat de zon opkomt.

Het is niet moeilijk, alleen de eerste keer toen ik vastte was het moeilijk, omdat ik het niet gewend was. Ook de eerste paar dagen zijn een beetje moeilijk. Omdat je minder drinkt krijg je snel hoofdpijn. Ik kan me wel moeilijker concentreren aan het eind van de dag, maar na een tijdje heb je geen honger meer.

Ik vind het erg nuttig. Je kunt even ervaren hoe iemand zich voelt die niet genoeg te eten heeft. Dat is goed voor de solidariteit met arme mensen. Het is ook een methode om je lichaam schoon te maken; omdat je minder eet wordt het vet dat zich in je lichaam heeft opgehoopt eindelijk opgebruikt. Je leert jezelf te beheersen, waardoor je op andere momenten ook makkelijker nee kan zeggen tegen dingen die niet goed voor je zijn. Bovendien ben je in deze tijd meer met het geloof bezig. Omdat je niet steeds hoeft te eten heb je tijd om dingen te doen waar je anders niet aan toekomt. Ik heb de afgelopen twee weken alweer twee stukjes uit de Koran uit mijn hoofd kunnen leren.

Het vasten is alleen verplicht voor moslims vanaf ongeveer 12 jaar. Mensen die ziek zijn en vrouwen die net bevallen zijn hoeven niet te vasten. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Zij moeten de gemiste dagen wel inhalen, tenzij dat niet kan (bijvoorbeeld omdat zij ongeneselijk ziek zijn). In dat geval moeten zij iedere dag dat zij niet kunnen vasten een maaltijd aan een arme geven.

Aan het eind van Ramadan wordt er feest gevierd. In het Arabisch heet het Eid al Fitr (feest van de reiniging). Veel mensen noemen het suikerfeest, omdat er dan veel zoete dingen gegeten worden. ’s Ochtends wordt er gewoon ontbeten, dan ga je naar de moskee voor een speciaal gebed, en daarna ga je je ouders, andere familieleden en vrienden bezoeken. Veel mensen vieren drie dagen feest.

Ik vind het een leuke tijd omdat je anders leeft dan anders en omdat je veel meer contact met andere mensen hebt.

* * *

Advertentie